Körkortslån – en hjälp på vägen till att få ett jobb

Från och med den 1 september kan vissa arbetslösa låna pengar från CSN för att kunna ta B-körkort. Många arbetsgivare kräver idag att den som söker jobb har körkort, så med körkort kan det vara lättare att få ett jobb.

dyslexi - Trafikskola Stockholm

Hur mycket kan man låna?

Som mest kan man låna 15 000 kronor. Pengarna betalas ut i förskott som delbelopp, och varje utbetalning är på 5 000 kronor. Trafikskolan och Trafikverket kommer kontinuerligt att rapportera uppgifter om personen med körkortslån.

Låna upp till 15 000 kr

Först behöver du ansöka om ett lånelöfte, därefter när du har beslutet kontaktar du oss igen så hjälper vi dig komma igång, snabbt, smidigt & enkelt.

- Trafikskola Stockholm

Vem kan ha rätt till körkortslån?

Målgruppen är i första hand vissa arbetslösa i åldern 18-47 år. Villkoren är olika beroende på om personen är 18-24 år eller 25-47 år. Regeringen planerar för att även unga som inte är arbetslösa ska kunna ta körkortslån. Det gäller personer i åldern 19–20 år som har avslutat en gymnasieutbildning. Detta kan bli aktuellt under 2019.

Hur ansöker man?

Man ansöker i Mina sidor på csn.se. För att kunna logga in måste man ha en e-legitimation.
Om personen har rätt till körkortslån får hen ett beslut med ett lånelöfte om 15 000 kronor. Personen bestämmer själv om hen vill använda hela lånebeloppet under körkortsutbildningen, eller en del av det. Beslutet om körkortslån gäller i ett år från och med dagen för beslutet.

Kom igång!

Börjar du få frågor om körkortslån? Vi har tagit fram material som du gärna får använda!
Du kan läsa mer om reglerna kring körkortslånet på csn.se. Våra webbtexter finns både på svenska och engelska.
Få informationen sammanfattad i ett informationsblad. Informationsbladet är enkelt att dela ut till de som är intresserade av CSN:s körkortslån och finns på svenska och engelska.
Läs mer om vad din trafikskola ska rapportera till CSN på csn.se/partner.
Förstå processen för rapporteringen genom att läsa vår digitala folder.
Se en instruktionsfilm om hur du rapporterar i tjänsten.

Rulla till toppen