Eco Driving – Tips för miljövänlig körning

Din Körskola ett miljövänligt och bra val!

TRAFIKSKOLOR

FLEMINGSBERG
FLEMINGSBERG@DINKORSKOLA.SE
08-512 55 000
Gå till E-handel >>

  • Kör på ettans växel max 2 billängder och växla sedan upp
  • Växla upp istället för att ligga kvar på låg växel
  • Hoppa över växlar
  • Släpp gasen i tid
  • Gasa inte i onödan
  • Undvik stopp
  • Undvik att frikoppla tidigt för att stanna
  • Accelerera bestämt och raskt
  • Undvik att gå ner i ettans växel vid korsningar
  • Nyttja motorbroms
  • Undvik så kallad ”spill gas” (gasa i onödan)
  • Använd så hög växel som möjligt
  • Lyft blicken och planera din körning
  • Kör klokt i med och motlut

Vi påverkar miljön tillsammans!


Människan bakom ratten har en stor möjlighet att vara med och påverka tillsammans med den positiva tekniska utvecklingen. Trafikens negativa påverkan på miljön kan delas in i tre olika områden som alla är viktiga. Det finns globala effekter som hotar att förändra klimatet framför allt genom en ökad växthuseffekt.
Det finns regionala effekter som belastar naturen i form av försurning, övergödning och marknära ozon. Vi har även lokala effekter som uppenbarar sig huvudsakligen som hälsorisker. Luftföroreningar bidrar till en sämre hälsa i form av allergier, cancer och luftvägsbesvär. Miljöproblemen berör oss alla och ställer ibland krav på förändringar av livsstil och ett hållbart samhälle. Vi är en del av detta.

Fordonsvalet

Lönsamhet och investering beror till stor del på fordonsvalet, vilket även påverkar driftskostnaderna. Valet avgör i stor utsträckning också hur mycket energi och pengar man sparar och hur miljön påverkas.

Däcket

Däckets formförändring bildar rullmotståndet på kontaktytan mellan vägbanan och däcket och avgör i stor grad energiförbrukningen. Däckens livslängd beror på om lufttrycket är rätt. Säkerhets- och fordonskontroll.

Miljö

Idag känner de flesta till Kyoto-avtalet som skrevs 1997 av ett stort antal industriländer. Då bestämde man att tillsammans arbeta för minskade koldioxidutsläpp i hela världen. Mycket har hänt sedan dess och faktiskt har vi lyckats att påverka den negativa påverkan till en viss del. Det finns mycket kvar att göra. Stor del av koldioxidutsläppen kommer från vägtransporterna och där krävs en större insats.

Du ansvarar för att ditt fordon är i bra skick!

Du skall dagligen kolla ditt fordon så att det är i absolut trafiksäkert skick. På så sätt upptäcker du eventuella fel i tid. Det är billigare att reparera innan felen hunnit förvärras, och det är dessutom lättare att reparera hemma än att bli tvungen till det ute på vägen.

- Trafikskola Stockholm

Du kan lita på att vi hjälper dig att nå dina mål!

Vi är här av en enda anledning: För att tillhandahålla skräddarsydd utbildning som fungerar bäst med det DU redan kan. Om det är något om förarutbildning eller att lära sig köra, fråga bara – vårt team av experter ger gärna alla svar till hands utan att du behöver göra dig besvär eftersom vi förstår hur viktigt detta är när man försöker nya saker i livet, som att ta på sig en extra uppgift som kan verka överväldigande om man gör det själv.

Hur ansöker man?

Man ansöker i Mina sidor på csn.se. För att kunna logga in måste man ha en e-legitimation.
Om personen har rätt till körkortslån får hen ett beslut med ett lånelöfte om 15 000 kronor. Personen bestämmer själv om hen vill använda hela lånebeloppet under körkortsutbildningen, eller en del av det. Beslutet om körkortslån gäller i ett år från och med dagen för beslutet.

Kom igång!

Börjar du få frågor om körkortslån? Vi har tagit fram material som du gärna får använda!
Du kan läsa mer om reglerna kring körkortslånet på csn.se. Våra webbtexter finns både på svenska och engelska.
Få informationen sammanfattad i ett informationsblad. Informationsbladet är enkelt att dela ut till de som är intresserade av CSN:s körkortslån och finns på svenska och engelska.
Läs mer om vad din trafikskola ska rapportera till CSN på csn.se/partner.
Förstå processen för rapporteringen genom att läsa vår digitala folder.
Se en instruktionsfilm om hur du rapporterar i tjänsten.

Rulla till toppen